Пролетариат

лат. “принадлежащ към най-бедната класа, беден”

пол. В буржоазното общество — класата на наемните работници, лишени от собственост върху средства за производство.
буржоазия
фр. bourgeois “гражданин”, от bourg “град”
ист. Във феодализма — трето гражданско съсловие, за разлика от аристокрацията и духовенството.

От извесно време една мисъл гризе съзнанието ми:
Хората, които печелят много (за мен доход от 1000 лева на месец е много, да речем че той е долната граница за “много”, а горна да не слагаме) за какво си харчат парите. Защо същите тези в един момент се самозабравят и искат още и още, при условие, че не им са нужни чак толкова много, за да живеят нормално..
Безпорно бичът на съвременното общество си остават изковните седем смъртни гряха:
похотливост
чревоугодничество
алчност
леност
гняв
завистничество
горделивост
Всеки един от тях може да бъде изпълнен чрез пари, а образуването на коктейл от тях ще води до получаването на още пари. Иска ми се, понякога да гледам с позитивизъм на всичко около мен, ала живота ми показва какви грозни и мръсни същества сме и това ме отвращава.
Аз съм пролетариат, но и не съм. Ако нях истински такъв, щях да имам щастието да не знам какво става над мен, как ме крадат всеки ден и го смятат за напълно нормално. “Щстието не е в знанието, а в незнанието” беше написал някой и е напълно прав. Ако имаш малък мироглад, скромни нужди и живот изпълнен с лишения, то би бил щаслив да не знаеш как живеят хората от по-висшето общество. А те не са “по-висши’ защото са по-умни, а защото са решили да съгрешат и не се страхуват да го повторят. Искаш да си праведен? Няма проблем, просто трябва да си сляб, глух, ням и напълно безчувствен. Няма праведни, има само грешници, само че едни са по-грешни от други. Проблема е, че не винаги тези, по-грешните биват наказани, а често за тяхните грехове плащат други.

Add This! Blinkbits Blinklist Blogmarks BlogMemes BlueDot BlogLines co.mments Connotea del.icio.us de.lirio.us Digg Diigo DZone Facebook FeedMeLinks Folkd.com Fleck Furl Google Google Reader icio.de IndianPad Leonaut LinkaGoGo Linkarena Linkter Magnolia Mister Wong MyShare Ask.com MyStuff Ask.com Yahoo! MyWeb Netscape Netvouz Newsgator Newsvine Oneview.de RawSugar reddit Rojo Segnalo Shadows Simpy SlashDot Smarking Sphere Spurl Startaid StumbleUpon TailRank Technorati ThisNext yigg.de Webnews.de ReadMe.ru Dobavi.com Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com Plugin by Dichev.com

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.